„Miről suttognak a fehér kelmék?"

2018. október 11, csütörtök
A Damjanich János Múzeum ez úton ajánlja a „Miről suttognak a fehér kelmék?" című múzeumpedagógiai foglalkozást, a „ Szép menyecskék varrták fejér patyolatból”. A magyarországi fehérhímzések típusai időszaki kiállításhoz kapcsolódóan.
2018. szeptember 20. – december 16. között látogatható kiállításunk, melyhez óvodásoknak, általános iskolásoknak és középiskolásoknak is egyaránt múzeumpedagógiai órát kínálunk.

A kiállítás közel 200 db fehérhímzéssel díszített tárgyat mutat be, melyek többsége a Damjanich János Múzeum néprajzi gyűjteményébe tartozik. A diákoknak lehetőségük nyílik játékos formában megismerni a varrás eszközeit, a legismertebb alapanyagokat, a fehérhímzés motívumkincsét. Az ismeretszerzést segítik a kézbevehető tárgyak és a foglalkozásokra készített játékok. A fehér szín kerül az órák középpontjába, szólások-közmondások, versek, népdalok révén. A kiállítás néprajzi vonatkozásait az emberélet fordulói által közelítjük meg, melyeket bemutat a kiállítás is. A diákok kisebb csoportokban és egyénileg is kapnak feladatokat, melyek során közelebb kerülhetnek a kiállítás témájához. Kreativitásukat is kibontakoztathatják a mintatervezés vagy az öltözet dekorálás során.

A múzeumpedagógiai órához kapcsolódóan további 45 percben kézműves foglalkozást is kínálunk, mely a múzeumpedagógiai foglalkozással együtt és külön is igénybe vehető.

A műhelymunkán elkészített tárgyakat a részvevők hazavihetik. Kérjük, válasszák ki előre, hogy mit szeretnének elkészíteni.

1.Forgórózsa dísz: rövid idő alatt elkészül, azonnali sikerélményt nyújt a legkisebbeknek is
2. Tűpárna készítés :eper vagy muffin alakú tűpárnát lehet készíteni. Ajándék tárgynak is kiváló.
3. Apró kincsek tárolója: izgalmas térbeli feladat
4. Füzet: hímző mintakönyv, a rászánt időtől függ, hogy hány lapot készítünk bele, minden lapra egy-egy egyszerű öltésfajta kerül.

A foglalkozásra előre bejelentkezéssel (legalább egy héttel a tervezett időpont előtt) tudjuk fogadni a tanulócsoportokat.

A foglalkozásra a múzeumpedagógus kollégáknál lehet bejelentkezni, Barláné Krisztinánál vagy Pató Máriánál.
E-mail cím: pirimidin@djm.hu
Tel szám.: +36 56 510-150, 219-es mellék
 
A múzeumpedagógiai óra időtartama: 45 perc.
A múzeumpedagógiai óra díja: 300 Ft/fő
A kézműves foglalkozás díja: 300 Ft/fő