Főoldal » Kalendárium

Kalendárium

Assissi Szent Ferenc napja, október 4.

2012. október 01, hétfőJász-Nagykun-Szolnok megyei kalendárium, melyben hónapról hónapra felelevenítjük ünnepi szokásainkat, megemlékezünk fontosabb évfordulóinkról.


Assisi Szent Ferenc (Assisi, 1182. július 5. – Porciunkula 1226. október 3.)
 
Eredeti neve Giovanni di Bernardone volt, de gazdag ruhakereskedő apja Franciácskának (olaszul Francesco) szólította anyja francia származása miatt. Mivel tehetős család gyermeke volt, módjában állt tanulni, több nyelven kiválóan beszélt, ugyanakkor értett a kardforgatáshoz, és nem maradt ki az ifjak mulatozásaiból sem. 1201-ben Assissi hadba indult Perugia ellen, a fiatal Bernardone is csatlakozott a hadakhoz, ám megsebesült és fogságba esett. 1203-ban tért haza, de két évre rá ismét fegyvert fogott, de egy látomás hatására hazatért Assissibe. Ettől fogva kerülte a világias foglalatosságokat, inkább magányosan imádkozott, és a város mellett élő leprásokat ápolta. Később Ferenc szakított az apjával, lemondott örökségéről, és hónapokig koldusként élt Assissi környékén.
 
1209-ben elhatározta, hogy apostoli szegénységben folytatja életét, ezért csuhát öltött, mezítláb, minden anyagi javakat nélkülözve kezdett el prédikálni a megtérésről. Többen is csatlakoztak hozzájuk, akik frates minoresnek, kisebb testvéreknek nevezték magukat. Ferenc sohasem szenteltette magát papnak. III. Ince pápa 1209-ben engedélyezte Ferenc rendjének megalapítását.
 
1223-ban Ferencen megjelentek a stigmák, bár erről haláláig senki sem szerzett tudomást. 1226-ban hunyt el az első szerzetesközössége lakóhelyén. 1228-ban avatták szentté.
 
Szent Ferencről számos legenda terjedt el, prédikált az állatoknak, ezért számos ábrázoláson látható állatok, leginkább madarak társaságában, nem véletlen hát, hogy Assissi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját is 1931 óta.
 
Itália, az állatok, a természet, a kárpitosok, a család, a magányosan haldoklók, az állatkertek stb. védőszentje.
 
Az ország egyes részein Szent Ferenc napja a szüret kezdete, máshol az őszi vetés ideje. Néhol a dombokon ostorral durrogtattak a gonosz, ártó szellemek elűzése miatt. Helyenként szokás volt a kotlós alá nyírfaágat tenni, hogy a kiscsibék el ne pusztuljanak.

Assissi Szent Ferenc. Autóbusz pályaudvar, Szolnok. Pogány Gábor Benő alkotása

Assissi Szent Ferenc szobra a szolnoki Autóbusz pályaudvaron. Pogány Gábor Benő alkotása