Főoldal » Kalendárium

Kalendárium

FAGYOSSZENTEK: PONGRÁC, SZERVÁC, BONIFÁC – MÁJUS 12-13-14.

2014. május 13, keddFAGYOSSZENTEK: PONGRÁC, SZERVÁC, BONIFÁC – MÁJUS 12-13-14.

Jász-Nagykun-Szolnok megyei kalendárium, melyben hónapról hónapra felelevenítjük ünnepi szokásainkat, megemlékezünk fontosabb évfordulóinkról.


A Kr. utáni 3-4. században élt Pongrác, Szervác, Bonifác, az a három szentéletű férfi, akik keresztény hitükért haltak mártírhalált. 
 
A három szent emléknapját fagyosszentek néven tartja számon a néphagyomány, bár a szentek legendája és az időjárással kapcsolatos megfigyelések között nincs összefüggés. A magyar néphit számos legendát őrzött meg e három férfiról; Pongrác kánikulában subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ők haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok fájdalmat okozva ezzel az embereknek. Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy e rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni, ugyanis ha kisüt a nap bő termést hoznak a szőlősgazdáknak.
„Sok bort hoz a három „ác”,
Pongrác, Szervác, Bonifác,
Ha felhőt egyiken se látsz!” – vallja a népi mondóka.
A bölcsek viszont a következőt tanácsolják a gazdáknak:  
„Szervác, Pongrác, Bonifác mind a fagyos szentök,
Hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kedtök!”