Kiadványaink

Termék adatlap

A szecesszió vidéke, A vidék szecessziója kiállítási katalógus
A termék ára:

2.990 Ft (2.354 + Áfa)

A szecesszió vidéke - A vidék szecessziója kiállítási katalógus

A Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége vándorkiállítása 2005-2008.

szerző: Szerkesztette: Kárpáti László, Kostyál László, Veres László
A bevezető tanulmányt írta: Kostyál László
 
Szolnok, 2005.
283 oldal

tartalomjegyzék
Vándor László: Köszöntő 7
Kostyál László: bevezető 11
László Vándor: Words of welcome 29
László Kostyál: Introduction 32
Vándor, László: Zum Geleit 35
Kostyál, László: Einführung 39
Katalógus / Catalogue / Katalog 42
Műtárgylista 278
Szerzők 283

Ismertetés
A megyeszékhelyek múzeumainak összefogásával megvalósult vándorkiállítás a vidéki múzeumok képző- és iparművészeti gyűjteményének szecessziós anyagából ad ízelítőt. A tizenkilenc megyei múzeumi szervezetnek ez az első saját szervezésű tárlata.
 
A Megyei Múzeumok Szövetsége ezzel a kiállítással nem a szecesszió teljességéről kíván képet adni, erővonalait meghatározni, vagy eddig ismeretlen részleteit megvilágítani. Gazdagságának egy olyan szeletét kívánja felvillantani, ami a magyar vidéki múzeumok gyűjteményeit jellemzi. A szecesszió tehát a kiállítás rendezése során vezérfonal, amelynek mentén az egyes kollekciókból válogattak. Az egyes múzeumok gyűjteményi felelősein, szakemberein múlt, hogy saját anyaguk e szegmensét milyen tárgyakkal kívánták reprezentálni. Ez természetesen mind a kiállított tárgyak funkcióját, mind pedig kvalitását tekintve sokszínűséghez vezetett.
 
A tárlaton közel 200 műtárgy látható, többek közt Róth Miksa, Sass (Bunner) Ferenc, Nagy Sándor, Rippl-Rónai József, Kernstok Károly, Gulácsy Lajos, Csók István, Koszta József és Lesznai Anna munkái. A festményeken kívül bútorok, vázák, ruhák, személyes használati tárgyak tekinthetők meg.