Kiss Pál Múzeum

Kiss Pál Múzeum

A Hónap Műtárgya

Kitüntetések a szocializmus időszakából


A szocializmus időszakából számos egykori kitüntetés került be gyűjteményünkbe. Ezek közül most a tanácsrendszer idején adományozható „Társadalmi munkáért” kitüntető plakett, a kitüntető jelvény és a hozzá tartozó kitűző különböző, arany, ezüst és bronz fokozatának példányait mutatjuk be. Ezek a kitüntetések és hozzájuk tartozó, kitöltetlen igazolások.a tiszafüredi Városi Tanács egykori készletéből kerültek elő.

A kitüntetés történetét tanulmányozva azt tudtuk kideríteni, hogy a kitüntetés alapítása a Szolnok Megyei Tanácshoz köthető. 1967. május 5-én fogadta el a Szolnok Megyei Tanács  ülése a kitüntetést, amely a Megyei Tanács, illetve később egy-egy település helyi tanácsának adományaként került birtokosához. Egészen 1989-1990-ig, a tanácsrendszer fennállásáig érvényben volt a településfejlesztésben végzett tevékenységért. Egyének és munkahelyek, vállalatok, intézmények kapták, évente.

A plakett és a jelvény fő motívuma az olajágat tartó, erőteljes, munkás kéz. Az eredeti értelmezés szerint talán női kéz lehetne, bár ez csak a jelvényeken tűnik egyértelműnek. Az olajág az ókori görögöknél a szeretet, a béke szimbóluma volt, nyílvaánvalónak tűnik ebben az esetben is a párhuzam.  A kompozívió oly módon került megformálásra, hogy az olajág két ága a kompozíció tetején elhelyezett vörös csillagot fogja közre. A plaketten és a jelvényen a fő motívum körül a „Társadalmi munkáért” felirat olvasható.

Hozzánk került összesen 9 darab plakett, amely sötétkék, műbőrborítású papírdobozban volt elhelyezve, sötétkék bársony éremtartó tálcán. Ezek közül két arany, három ezüst és négy bronz fokozatot jelentő plakettet mutatunk be. Mindegyik fokozathoz a plaketthez hasonló, de színezett, mázzal borított, biztosítótűvel rögzíthető jelvény és a fokozatnak megfelelő, tűszerű fémpálcával feltűzhető kitűző is tartozott. Ezek közül az arany fokozatból 13 darabot, az ezüst fokozatból 9-10 darabot, a bronz fokzatból 11-12 darabot állítottunk ki. A nyomdailag készített, kitöltetlen „Igazolvány”-ból 41 darab került elő.

   

Dr. Vadász István, múzeumigazgató