Nyitva tartás
Kiss Pál Múzeum

Nyitva tartás

Kiss Pál Múzeum

Múzeumpedagógia

Csákókészítés

 

 

A foglalkozáson a Koburg-huszárok által viselt vörös és a Sándor-huszárok által hordott világoskék csákót fogjuk elkészíteni, előre leszabott sablonok, anyagok alapján.
 

 

 

  1. lépés: A levágott csákótestet a kivágott nyílások mentén illeszd össze!

  2. lépés: A nyílásoknál tűzőgéppel tűzd össze a csákót!

  3. lépés: A csákótető 4 sarkát hajlíts be!

  4. lépés: A csákótető négy behajlított sarkát illeszd be a csákótest belsején kivágott 4 nyílásba, a megadott 1-2-3-4 sorrend szerint!

  5. lépés: A csákó sildjének szélét 2 cm-re, a kivágott fogazatok mélységében hajtsd vissza!

  6. lépés: A csákótestre illeszd fel a fogazatok mélységében visszahajlított sild szélét úgy, hogy a fekete oldala legyen felül!

  7. lépés: A sildet két oldalt tűzőgéppel tűzd a csákótesthez!

  8. lépés: a sild közepét egy Milton-kapoccsal fogasd a csákótesthez, kb. 0,5- 1 cm-nyire a csákó alsó szélétől!

     

 

 


Fűzfasípkészítés


A fűzfasíp készítéshez a sima fűzfahajtás a legmegfelelőbb.  Tavasszal, amikor megindul a fában a keringés és felszívja a vizet a szárába akkor jó, mert ilyenkor puha, friss és hajlékony így könnyen leválik róla a héj. Erre a célra a  1 vagy 2 éves hajtások a legjobbak.

Eszköz: kés, vagy metszőolló
A síp elkésztéséhez egy 10-15 cm hosszú 6-8 mm vastag fűzfahajtás kell. Érdemes a vékonyabb végéről kezdeni, mert könnyen szétrepedhet a vessző.

1. A szájrésznek készítünk egy kis bemetszést.

 


 

2. Ezt követően 1,5 cm-re bevágjuk, kimetszünk belőle egy kis darabot.
3. A másik végét pedig körbe metsszük, és elkezdjük kocogtatni, hogy a héj elváljon. Ha nagyon friss a hajtás, akkor nem kell olyan sokáig kocogtatni. A jól meglazult fahéjat egy könnyű csavarással, egy kis kattanást hallva lehúzhatjuk a szárról.

 


 

4. A szájrésznél 1 mm vékony csíkot levágunk, hogy a levegő beáramolhasson és így hangot adjon ki. Ha nem jól vágjuk be, akkor nem fog megszólalni a síp.
 5. Végül visszahelyezzük, a csőbe.