Nyitva tartás
Kiss Pál Múzeum

Nyitva tartás

Kiss Pál Múzeum

Pályázatok
Felhívás

FELHÍVÁS

 

A tiszafüredi Tariczky Endre Helytörténeti-Helyismereti Alapítvány és a Kiss Pál Múzeum egyedi, történelmi forrásértékű fénykép-gyűjtést hírdet. A gyűjtés célja, hogy Tiszafüreden és a környező településeken (Abádszalók, Nagyiván, Tiszabura, Tiszabő, Tiszaderzs, Tiszagyenda, Tiszaigar, Tiszaörs, Tiszaroff, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tomajmonostora) összegyűjtsük azokat a fényképeket, amelyek az adott telülés történetével kapcsolatban a fényképezés kezdetétől (kb. 1900-tól) 1990-ig, a rendszerváltozásig születtek. Ezeket, a fényképeket adatolni szeretnénk és a fotókból egy digitális adatbázist, szeretnénk létrehozni, melyet a közgyűjtemény részeként, mindenki számára hozzáférhető módon a Kiss Pál Múzeumban helyeznénk el.
 
Egy-egy fényképekről az alábbi adatokra van szükségünk:
-   Mikor, milyen alkalomból készült a fotó?
-   Ki a készítője?
-   Mit/kit ábrázol a felvétel, illetve ha személyek vannak a képen, lehetőleg minél több személyt meg kell nevezni a képen.
-   Egyéb adatok.
 
A gyűjtés során az alábbi kiemelt témákat jelöljük meg:
 
1.     Az egyéni vagy a családi élet fordulói („a bölcsőtől a sírig”)
2.  A település mindenkori gazdasági élete (kisüzemi életképek: pl. aratás, cséplés; nagyüzem élete: gyáregység, mezőgazdasági termelőszövetkezet, kisipari termelőszövetkezet, bolt, üzlet, vasúti, közúti üzem, szolgáltatói műhely élete, eseményei, stb)
3.   Intézmények élete (igazgatási, egészségügyi, kulturális, oktatási intézmények: pl. polgári iskola, gimnázium, szakiskola, elemi vagy általános iskola tablói, eseményei, stb)
4.   Társadalmi-társasági élet (pl. pl. gyermek- és ifjúsági szervezetek, pártok, felvonulások, ünnepségek, koszorúzások, stb)
5.     Közösségi élet eseményei (pl. munkahelyi csoportok, brigádok, stb)
6.     A kulturális élet eseményei (színjátszás, néptánc, szabadidőtöltés-hobbi, bálozás, zenészszórakozás, zenekarok, stb)
7.     A település sportéletének eseményei
8.     Egyéb (a település képének alakulás, jellegzetes házak, épületek, közterek, stb)
 
A gyűjtésben résztvevők adatolt fényképeit a Kiss Pál Múzeumban, az alapítvány szkennerjével beszkenneljük és az adatok feljegyezzük, majd a képeket azonnal visszaszolgáltatjuk. Arra is van lehetőség, hogy a beszkennelt képet (legalább 500 dpi felbontásban, minimum 300-400 Kilobyte (Kb) méretben és „TIFF” kiterjesztésben) e-mailben elküldjék a kisspalmuz@gmail.com e-mail címre.
 
A gyűjtést 2016. június 25-én hirdettük meg a Múzeumok Éjszakája program keretében, ám ehhez a csatlakozás is lehetséges.
Kérünk minden múzeumpártoló, honismeret iránt elkötelezett partnert/látogatót/lokálpatriótát, támogassa programunkat, melyet Tiszafüred Város Képviselő-testülete is támogat.
 
Jelentkezni lehet a kisspalmuz@gmail.com e-mail címen vagy az 59-352-106-os telefonon, esetleg levélben a Kiss Pál Múzeum, 5350 Tiszafüred, Tariczky sétány 8. címen.
 

 
 
Tiszafüred, 2016. július 10.                                   Tariczky Endre Helytörténeti-Helyismereti Alapítvány kuratóriuma