Főoldal » Pályázatok

A Művészettörténeti Osztály műtárgyvásárlása II.

Damjanich János MúzeumSváby Lajos: Genezis I-X. Sváby Lajos 1935-ben született Abádszalókom. 1954-60 között végezte a Képzőművészeti Főiskolát Kmetty János és Pór Bertalan irányítása mellett. A Studio 66 kiállításon nagydíjjal tüntették ki, volt Derkovits ösztö

Sváby Lajos: Genezis I-X.
 

Sváby Lajos 1935-ben született Abádszalókom. 1954-60 között végezte a Képzőművészeti Főiskolát Kmetty János és Pór Bertalan irányítása mellett. A Studio 66 kiállításon nagydíjjal tüntették ki, volt Derkovits ösztöndíjas. Megkapta a Munkácsy díjat, Kossuth díjat, Príma primissima díjat. Életmű díjas Érdemes művész. Tanított a Képzőművészeti Főiskolán, majd nyugdíjba vonulásáig annak rektora volt.
Bár munkássága Budapesthez köthető, abádszalóki származásafontos maradt számára, így kötődése Szolnok megyéhez és Szolnokhoz már korán jelentkezett. Egy ideig vendégműterme is volt a Szolnoki Művésztelepen. Első művét 1968-ban vásárolta meg a Damjanich János Múzeum. A folyamatos gyűjtés eredményeként a gyűjtemény mára már több, mint 40 darabot számlál. Megtalálhatók az anyagban a korai monokróm alkotások, a későbbi szingazdagabbak ugyanúgy, mint a kései már szineiben és tematikában is bonyolult festmények. A múzeum gyűjteményéről, sok éves tapasztalat alapján elmondhatjuk, hogy nélküle nem lehet átfogó Sváby kiállítást rendezni, hiszen több korszakának fő művei találhatók meg Szolnokon.
A szolnoki múzeum gyűjteménye a számos festmény mellett azonban egyetlen grafikai alkotást sem tartalmazott eddig, így a teljes Sváby életmű reprezentálása nem volt lehetséges. A Genezis, eredetileg vörös krétával készült lapjai ezt a hiányt pótolják gyűjteményünkben. A téma, a teremtés bibliai története nem idegen a Sváby életműben, hiszen festményeken is feltűnt már, mint például a szolnoki múzeum tulajdonában lévő Izsák feláldozásán. Svábyt kezdettől fogva izgatta a Biblia, ahogy ő mondta: származásunk titokzatosságai,hovatartozásunk, érzelmeink titokzatosságai.
Amikor 1988-ban először szembesült az élő Bibliával, a Szentfölddel, eldöntötte a Genezis megrajzolását. a 22 rajz 1989-ben készült el és még ebben az évben bemutatásra is került, mad elkészült belőle egy 25 példányos szerigráfiai mappa. Ez a mappa kis példányszáma miatt mára igazi ritkasággá vált, hiszen kereskedelembe jóformán nem is került, főként jó barátok szerezhették meg. Ezért is fontos számunkra, hogy az NKA támogatásával sikerült a Genezis tíz lapját megvásárolnunk, ami jelentős része a Sváby életműnek, s kiegészíti gyűjteményünk hiányosságát azzal, hogy már jelentős grafikai lapok is szerepelnek benne.