Főoldal » Pályázatok

Kiállításrendezés

Damjanich János MúzeumVerebes György Verebes György Zentán született, Jugoszláviában. Művészeti tanulmányait Budapesten a Képzőművészeti Főiskolán végezte. Diplomáját 1989-ben kapta. 1986 óta állít ki rendszeresen, művei a világ számos országában szer

Verebes György

Verebes György Zentán született, Jugoszláviában. Művészeti tanulmányait Budapesten a Képzőművészeti Főiskolán végezte. Diplomáját 1989-ben kapta. 1986 óta állít ki rendszeresen, művei a világ számos országában szerepeltek egyéni és csoportos kiállításokon. A Szolnoki Művésztelep tagja 2003-tól, aminek művészeti vezetője is.
Verebes személye meghatározó a 2002-ben megújult Szolnoki Művésztelepen. A kevés számú törzstag mellett, sok, ideiglenes kiutalással rendelkező művész fordul meg a telepen, akiknek Verebes szakmai igényessége, műveinek magas színvonala reprezentálja a Szolnokon folyó munkát. Személye, kapcsolatrendszere szélesítette a Szolnokon folyó képzőművészeti életet úgy stilárisan, mint tematikában. Hamar szolnokivá vált, kisebb kiállításai bizonyították a tehetségét. A Szolnoki Galériában megrendezett kiállítása volt azonbanaz igazi debütálás a város előtt.
Verebes munkáinak nagy mérete szükségessé tette, hogy egy ekkora térben mutatkozzon be. Korai munkái és rajzai mellett a kiállítás hangsúlyos részét az utóbbi idők két nagy témája, a Titánok és a Mudrák tették ki. Verebes képeinek festőisége mellett mindig fontos szerep jut a gondolatiságnak. Képein az ősi hitvilág, a mítoszok elevenednek meg.
A titánok sorozat hatalmas méretű arcai a hajdani Aranykort idézik, mikor ők voltak a hegyek, vizek és álmok őrzői. A képek méretüknél és mondanivalójuknál fogva az emberi élet legbelsőbb rétegeit érintő kérdéseken keresztül fogják meg a befogadót, érzékeny pszichológiai ábrázolással.
A Mudra sorozat az ősi indiai kézjógát idézi. Távoli üzenet, ami ősiségénél fogva az emberi élet alapkérdéseit boncolgatja. Itt is lenyűgöző a képek hatalmas mérete és az ábrázolt kezek anatómiai pontossága.
A kiállítás megnyitója igazi képzőművészeti esemény számba ment. Verebes művészi súlyát jelezte, hogy a nagy számú szolnoki közönség mellett Vajdaságból, Budapestről és az ország számos más helyéről is művészek jelentek meg szép számban a megnyitón, igazi szakmai és művészeti élménnyé téve azt.
A közelmúltban megjelent a Verebes munkásságát bemutató könyv is, ami méltó kísérője a művész eddigi munkásságát bemutató tárlatnak.