Főoldal » Pályázatok

NKA Képzőművészeti Szakmai Kollégium Képzőművészeti alkotás megvásárlása.

Damjanich János MúzeumSváby Lajos: Genezis XI-XXII. Sváby Lajos 1935-ben született Abádszalókom. 1954-60 között végezte a Képzőművészeti Főiskolát Kmetty János és Pór Bertalan irányítása mellett. A Studio 66 kiállításon nagydíjjal tüntették ki, volt Derkovits ös

Beszámoló


NKA Képzőművészeti Szakmai Kollégium Képzőművészeti alkotás megvásárlása.
Kódszám: 1609

Sváby Lajos: Genezis XI-XXII.
Sváby Lajos 1935-ben született Abádszalókom. 1954-60 között végezte a Képzőművészeti Főiskolát Kmetty János és Pór Bertalan irányítása mellett. A Studio 66 kiállításon nagydíjjal tüntették ki, volt Derkovits ösztöndíjas. Megkapta a Munkácsy díjat, Kossuth díjat, Príma Primissima díjat. Életmű díjas Érdemes művész. Tanított a Képzőművészeti Főiskolán, majd nyugdíjba vonulásáig annak rektora volt.
Bár munkássága Budapesthez köthető, abádszalóki származása fontos maradt számára, így kötődése Szolnok megyéhez és Szolnokhoz már korán jelentkezett. Egy ideig vendégműterme is volt a Szolnoki Művésztelepen. Első művét 1968-ban vásárolta meg a Damjanich János Múzeum. A folyamatos gyűjtés eredményeként a gyűjtemény mára már több mint 40 darabot számlál. Megtalálhatók az anyagban a korai monokróm alkotások, a későbbi színgazdagabbak ugyanúgy, mint a kései már színeiben és tematikában is bonyolult festmények. A múzeum gyűjteményéről, sok éves tapasztalat alapján elmondhatjuk, hogy nélküle nem lehet átfogó Sváby kiállítást rendezni, hiszen több korszakának fő művei találhatók meg Szolnokon.
A szolnoki múzeum gyűjteménye a számos festmény mellett azonban egyetlen grafikai alkotást sem tartalmazott eddig, így a teljes Sváby életmű reprezentálása nem volt lehetséges. A Genezis, eredetileg vörös krétával készült lapjai ezt a hiányt pótolják gyűjteményünkben. A téma, a teremtés bibliai története nem idegen a Sváby életműben, hiszen festményeken is feltűnt már, mint például a szolnoki múzeum tulajdonában lévő Izsák feláldozásán. Svábyt kezdettől fogva izgatta a Biblia, ahogy ő mondta: származásunk titokzatosságai, hovatartozásunk, érzelmeink titokzatosságai.
Amikor 1988-ban először szembesült az élő Bibliával, a Szentfölddel, eldöntötte a Genezis megrajzolását. a 22 rajz 1989-ben készült el és még ebben az évben bemutatásra is került, majd elkészült belőle egy 25 példányos szerigráfiai mappa. Ez a mappa kis példányszáma miatt mára igazi ritkasággá vált, hiszen kereskedelembe jóformán nem is került, főként jó barátok szerezhették meg. Ezért is fontos számunkra, hogy az NKA támogatásával sikerült a Genezis tíz lapját megvásárolnunk, ami fontos része a Sváby életműnek, s kiegészíti gyűjteményünk hiányosságát azzal, hogy már jelentős grafikai lapok is szerepelnek benne.
Avval, hogy jelen pályázatunkkal a grafikai sorozat teljes lett, gyűjteményünk értéke és művészi színvonala is nagymértékben emelkedett, kiállíthatósága is jelentősen növekedett.

A pályázatról az alábbi oldalon tájékoztatjuk a látogatókat: http://www.djm.hu/nka/palyazatok.html

Szolnok, 2009. november 23.

Zsolnay László, műv.tört. oszt.vez.