Főoldal » Pályázatok

NKA műtárgyvásárlási pályázata

Damjanich János MúzeumA szolnoki Damjanich János Múzeum a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásának köszönhetően összesen 400 ezer Ft értékben vásárolt kortárs képzőművészeti alkotásokat.

Pályázati azonosító: 1007
Kódszám: 1609
 
 
A Szolnoki Művésztelep idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját. Ez azért is fontos múzeumunk számára, mert a kortárs magyar művészet mellett múzeumunk gyűjteményének jelentős részét a Szolnoki Művésztelep alkotóinak műtárgyai teszik ki. Múzeumunk egy nagy állandó kiállításon emlékezik meg az elmúlt évtizedekről. 2002-ben a Művésztelep életében változást hozott az új kiutalási rendszer, melynek köszönhetően határozott időre kerülnek művészek Szolnokra. Így az elmúlt 10 évben több művész fordult meg Szolnokon, mint az előtte levő 40 esztendőben. Mivel gyűjteményünk és kiállításunk időben lezárul az 1990-es évek végén, fontosnak tartjuk, hogy az új művészek közül a legjelentősebbek munkái közül gyűjteményünk számára beszerezzünk. Ez önállóan nem sikerülhet, ezért volt fontos számunkra, hogy az NKA segítségével is gyarapíthassuk műtárgyállományunkat.
 
A néhány évig városunkban alkotó művészek amellett, hogy jeles képviselői a kortárs magyar képzőművészetnek, szolnoki művésszé is válnak, így e kettős indok különösen indokolttá teszi gyűjteményezésüket. Terveink között szerepel, hogy kellő műtárgy összegyűjtése után állandó kiállításunkat kiegészítsük, naprakésszé tegyük, ezzel is bizonyítva a szolnoki művészet folyamatos magas színvonalon való létezését.
 
 
A Zomborban született és 2010-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomát szerzett Barát Fábián a legifjabb szobrászgeneráció képviselője. A két világháború közötti Szolnoki Művésztelepen gyakorlatilag az egy Borbereki Kovács Zoltánt leszámítva, szobrászatot nem művelt senki. Az 1950-es években Szolnokra költöző fiatal művészek között már négyen is voltak szobrászok, akik közül sajnos mára csak egyetlen egy maradt. Az elmúlt néhány évtized alatt városunk közönsége megszerette szobrászait, s ezért is örülünk azon alkalmaknak, mikor az új Szolnoki Művésztelepre fiatal szobrász kap beutalót, mellyel az itt töltött néhány év alatt fontos kötődése alakulhat ki városunkhoz. Mind a kortárs, mind a szolnoki képzőművészeti gyűjteményünk sajnos igen kevés számú fontos szobrászati alkotást tartalmaz, ezért örülünk annak, hogy az NKA segítségével képzőművészeti gyűjteményünkben a festészet mellett a modern mai szobrászat is egy értékes szoborral gyarapodott. (Barát Fábián Labirintus, 2004. bronz; 40x14x12 cm; Lelt.sz.: DM 2012.1.1.; ár: 200 ezer Ft)


 

Az 1965-ben Zentán született Verebes György a budapesti Képzőművészeti Főiskola elvégzése után egy ideig Budapesten élt, majd 2003-tól a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője. Nevéhez kapcsolódik az új művészeti struktúrában működő szolnoki telep folyamatos, magas művészi színvonalú működtetése, és számos időszakosan itt alkotó művész beilleszkedésének segítése Szolnok művészeti életébe. Szervező munkája mellett magas színvonalú saját művészeti tevékenysége is, szerepet játszik Szolnok jelenlegi és leendő képzőművészetében. Múzeumunk már rendelkezik a Titánok című sorozat egy darabjával, s emellé vásároltuk meg az NKA segítségével az őt jelenleg érdeklő Mudra című sorozat egy művét, mivel a szolnoki múzeum mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a Művésztelepen ideiglenesen, vagy hosszabb távon dolgozó alkotóktól gyűjteményébe néhány fontos és jellemző alkotást elhelyezzen. (Verebes György Hegyek születése, 2008; olaj-vászon; 120x80 cm; j.n.; Lelt.sz.: DM 2012.2.1.; ár: 200 ezer Ft)