Főoldal » Pályázatok

Szakmai beszámoló – Múzeumok éjszakája, Szolnok, 2014 – „MÚZEUMOT ÁLMODUNK”

Damjanich János MúzeumMúzeumok éjszakája, Szolnok, 2014 – „MÚZEUMOT ÁLMODUNK” Adatlap azonosító: A2005/N9471 Pályázati azonosító: 3507/00017

Szakmai beszámoló
 
Múzeumok éjszakája, Szolnok, 2014 – „MÚZEUMOT ÁLMODUNK”
Adatlap azonosító: A2005/N9471 Pályázati azonosító: 3507/00017
 
         A dokumentumok szerint 2014 őszén lesz nyolcvan esztendeje annak, hogy megszületett Szolnokon az első múzeumi és közkönyvtári egyesület. Ez a közelgő „születésnapi” dátum adta az idei múzeumok éjszakája témáját. Ezért már június 20-án délután a Tabáni tájházban családfa rajzolására vártak minden érdeklődőt. A múzeumi események szombaton csúcsosodtak: A Damjanich Múzeum 14 órakor tárta ki a kapuját és a kiállításait; aztán délután négy órától sötétedésig folytak a kézműves foglalkozások a múzeum udvarán. Minden állandó kiállításunkhoz kapcsolódott foglalkozás: a régészethez a tarsolylemez-készítés (Réti Nóra, Soós Bernadett) és arcfestés (Erdei Ágnes); a néprajzhoz a kunhímzéses zsebkendő készítése (Tóth Béláné Szabó Terézia), a történeti kiállításhoz pedig az előző délutáni családfa-rajzolás (Mocsáry Magdolna, Tabáni tájház). Különleges esemény volt, hogy a múzeumi szakkönyvtárba is belátogathattak a „könyvmolyok”, ahol Jámbor Csaba szakkönyvtáros a legféltettebb ősgyűjtemény darabjait mutatta meg az érdeklődőknek. Ehhez kapcsolódott a minikönyv-készítés az udvarban (Lőkös Ágota). 
        Gyönyörű, Belarusziából érkezett ikonkiállítást fogadott június közepén a múzeumunk. Az időszaki kiállításban Dr. Nagy Márta egyetemi docens, bizantinológus, majd Hegedűs Gabriella múzeumi munkatárs tartott tárlatvezetéseket. Visszatérő vendégeink a szolnoki MÁV-Gépészet Járműjavító Férfikórusa Juhászné Zsákai Katalin vezetésével, akik ezen az estén is nagy sikert arattak repertoárjukkal. Az est folyamán a Kaméleon Társulat produkciójának is tapsolhatott a közönség. Meglepetésként érkezett a Szolnoki Szablyavívó Egyesület egy szép, 15 perces bemutatóval. 
        „A mi múzeumunk” címmel párhuzamos vezetések voltak valamennyi állandó kiállításban: Vendégségben őseink háza táján című régészeti kiállításunkban először Dr. Kertész Róbert, majd Dr. Tárnoki Judit, az est folyamán pedig Dr. Madaras László vezetésével járhatta végig a kiállítást a régmúlt iránt érdeklődő közönség. A néprajzi kiállítás Mesterségek művészete és Népélet a Közép-Tisza vidéken címmel eleve két részre tagozódik, de a néprajzos munkatársak sajátságos megosztásban tartották tárlatvezetéseiket: Benedek Csaba az alapvetően férfiak foglalkozását bemutató részekről beszélt bővebben, a későbbi kalauzolásban Dr. Gecse Annabella az asszonyi feladatokra helyezte a hangsúlyt. Városi polgárok a századelőn című történeti kiállítás Dr. Bagi Gábor tartott tárlatvezetést két alakalommal. Valamennyi tárlatvezetés teltházas volt! A Szolnoki Képtár bemutatása rendhagyó módon történt: Tóth Lajos grafikus-rajztanár Az én galériám címmel vetített-képes előadással várta két alkalommal is a képzőművészet és a Szolnoki Művésztelep szerelmeseit. Természetesen minden kiállításunk 14—02 óráig várta a látogatókat. Éjféltől hajnali két óráig Sóki Ferenc és Tóth-Pál Zoltán muzsikájára táncolhattunk Nánási Alexandra népitánc-tanár vezetésével. 
               Érdekes kapcsolódó program volt a „Fuss múzeumból múzeumba”: mintegy 6 km-t futottak a sport szerelmesei Szolnok belvárosában érintve a múzeumokat és kiállítóhelyeket.
         A Szolnoki Galériában a Szolnoki Kodály Kórus és a Bartók Béla Zeneiskola tanárainak zenekara meglepetésműsorral várta a közönséget. Az alkotni vágyók Rab Beatrix rajztanár vezetésével Szabó György szobrász alkotásainak ihletésére agyagba formázhatták álmaikat. A délután és az est folyamán Vincze Rita galériavezető koordinálásával beszélgethettek a művésszel mindazok, akik a szobrászat iránt érdeklődnek. A Tabáni tájház már 20-án, pénteken délután családfarajzolásra várta a fiatalokat, szombaton pedig 18 órától éjfélig várta a tájház a látogatókat. A Péterné Mocsáry Magdolna vezetésével zajló gyertyamártás mindig szép közönséget vonz ilyenkor, ahogyan a hagyományos csillagászati előadás is. Újlaky Csaba csillagász vezetésével és irányításával egészen napkeltéig vizsgálgatták az eget a csillagok rajongói. 
         A helyi médiákban rendszeresen szerepeltünk hírelőzetesekben (Aktív Rádió, Új Néplap, Szolnok TV), sajtótájékoztatót is tartottunk, és a szolnoki televízió a rendezvény napján műsort rögzített a múzeumudvarban. Megjelentünk az országos programfüzetben, plakátjainkat és szórólapjainkat pedig a város több forgalmas pontján, valamint a Városházán található turisztikai információs pultnál helyeztük el. A MÁV-Start Zrt. vasúti kedvezményét 24 fő vette igénybe. Nagy örömünkre ötezernél több érdeklődő múzeumlátogató járt a szolnoki múzeumi intézményekben ezen az estén és éjszakán.