Főoldal » Pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ — „Hősök, felfedezők, újítók” – Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó programok megvalósítása c. pályázathoz

Damjanich János Múzeum„Hősök, felfedezők, újítók” – Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó programok megvalósítása c. pályázathoz 2016. június 25. Szolnok, Damjanich János Múzeum NKA 204107/00160


Szakmai beszámoló
 
„Hősök, felfedezők, újítók” – Múzeumok Éjszakájához
kapcsolódó programok megvalósítása c. pályázathoz

2016. június 25. Szolnok, Damjanich János Múzeum

NKA 204107/00160


 

Részletes programismertetés

Múzeumunk minden évben örömmel vesz részt a „Múzeumok Éjszakája” elnevezésű programsorozaton, mely intézményünk egyik kiemelt rendezvénye. A nagyközönség körében legnépszerűbb eseményünk, mely minden évben nagy tömegeket mozgat meg sokszínűsége és ingyenesen látogathatósága miatt. A Damjanich János Múzeum az idei évben is kiemelkedően részletes és színvonalas rendezvényt hozott létre, melynek fontos célja volt, hogy minden egyes korosztály megtalálja a számára legvonzóbb múzeumi programot.

A „Hősök, felfedezők, újítók” központi tematikához kapcsolódva alakítottuk ki az est több programelemét. Az időszaki kiállítások termében a Katona vívómesterek és a szolnoki sportvívás című időszaki kiállítást tekinthették meg látogatóink.

Programjainkat a központi témához kapcsolódó fantázianevekkel láttuk el, melyeket minden nyomtatott reklám- és sajtóanyagon feltűntettünk. A június 25-ei rendezvény előtti hetekben a helyi médiában több alkalommal is megjelentünk és beszámoltunk a várható programokról. A város frekventált helyein különböző méretű plakátokkal és szóróanyaggal is felhívtuk az érdeklődők figyelmét a közelgő rendezvényre. PVC molinót helyeztünk ki a múzeum homlokzatára, mely komoly reklámot biztosított a rendezvénynek, az intézmény központi elhelyezkedése miatt. Sajtótájékoztató keretében informáltuk a helyi média képviselőit a várható rendezvényünkről. Az MTV felvételt készített, melyet élő adásban közvetített. Ez az alábbi linken megtekinthető: http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2016-06-21-i-adas-2/

            A helyi média több formában is hírt adott az eseményekről. A Szolnok Tv Téma című műsora hosszabban foglalkozott a múzeum által rendezett programokkal, mely megtekinthető ezen a linken: http://www.szolnoktv.hu/musorok/tema/?article_hid=38702

A TV munkatársai az esemény helyszínéről élőben is közvetítettek. Ezen kívül az Aktív Rádió kulturális műsora is foglalkozott a témával. Internetes portálon keresztül pedig a következő linken érhető el programismertetőnk: http://magyarmuzeumok.hu/elonezet/3393_

A legismertebb közösségi oldalon, a Facebookon a „Múzeumok Éjszakája” rendezvényhez kapcsolódóan eseményt hoztunk létre, melyen tájékoztattuk az érdeklődőket. A múzeum rendelkezik saját Facebook oldallal, amelyre minden programunk, valamint plakátjaink feltöltésre kerültek a rendezvény előtti hetekben. 

A Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézménnyel együttműködve valósultak meg programjaink. Az intézmény már sokadik éve sikeresen működik közre a „Múzeumok Éjszakáján”, ahol a múzeummal párhuzamosan futottak a programok. Velük közösen „Múzeumi totót” készítettünk. 13+1 kérdésre kellett 4 helyszínen helyes választ adniuk a látogatóknak. A kérdések több tudományterületet is érintettek. A helyes választ adók között múzeumi ajándékokat sorsoltunk ki.

A szolnoki Önkéntes Centrum lelkes tagjai idén is, mint minden évben segítették munkánkat. Ebben az évben kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy minél több középiskolás diák is bekapcsolódjon az önkéntes munkába. Önkéntes diákjaink legnagyobb része a Magiszter Fényes Adolf Művészeti Szakközépiskola és Gimnáziumból érkezett. A felnőtt és gyermek önkéntesek a múzeum kiállítótermeiben, a folyosókon, a díszudvaron, a főbejáratnál és egyéb tagintézményeinkben segítették a rendezvény sikeres lebonyolítását.

A visszajelzések és a látogatószám alapján rendezvényünk sikeresen zárult. Sokakat vonzottak a folyamatosan futó, szakemberek által irányított tematikus tárlatvezetések. Minden tervezett programunk problémamentesen zajlott, látogatóink elégedetten távoztak.
A szakmai beszámoló megtekinthető a következő weblapon:

http://www.djm.hu/palyazatok/teljesitett.html

A Damjanich János Múzeum honlapjára is került egy rövid ismertető a rendezvényről:

http://www.djm.hu/damjanich-janos-muzeum/rendezvenyek/8222muzeumok-ejszakaja8221.html

A Damjanich János Múzeum főépületében, és a Tabáni Tájházban zajlottak az események:

Damjanich János Múzeum

16.00-19.00    Kézműves foglalkozás és kalandjáték kicsiknek és nagyoknak ─ A Lucia Baráti Kör tagjainak kézművesei többféle foglalkozást tartottak. A látogatók készíthettek egyedi mécses tartókat, álomfogókat, és kipróbálhatták a szalmafonást is. A kalandjáték feladatlap segítségével zajlott, mely során a látogatók a kiállítások legapróbb részleteit is megismerhették.

16.00-19.00    Fedezd fel magadban a művészt! ─ A seccofestést, mely egy speciális festési technika, művészettörténész és egyben múzeumpedagógus kollegánk segítségével próbálhatták ki az érdeklődők.

16.30   Síron túli lelet megszólaltatása: Pálóci Imre lovászmester síremléke – Dr. Kertész Róbert régész mutatta be Mátyás király pohárnokmesterének sírkőtöredékét, mely 20 éven át porosodott egy padláson.

17.30   A szolnoki Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója – A Magyar Szablyavívó Iskola célja a hagyományok őrzése és ápolása mellett a klasszikus kardvívás megismertetése és gyakorlása. A kard 1000 éves nemzeti értékünk. Jelmondat: „Hogy az maradj, akinek születtél.”

18.30   „Nyári potpourri gyermekhangokból” ─ A Kodály Gyermekkórus nemzetközi fesztiválra készült hangversenyét élvezhette a közönség.

19.00   Újító szolnokiak című előadás ─ Az „újítók” témakörhöz kapcsolódott az előadás, mely a 19. század végi Szolnok dinamikus és roppant látványos fejlődését mutatta be a hallgatóságnak. Archív és mai fotókkal illusztrált prezentáción keresztül kerülhettek közelebb a látogatók Szolnok polgári város képének kialakulásához.

20.00   Ritmusok találkozása  ─ Szoldance Táncsport Egyesület műsorának keretein belül különböző tánc stílusokat jelenítettek meg a profi versenytáncosok. Az angol keringőtől kezdve a sambáig lehetett megcsodálni a táncosok színes produkcióit.

21.00   Czeglédi Sándor „Tiszavirág” című fotókiállításának megnyitója ─ Kifejezetten erre az estére tervezett kiállítás nyílt meg, mely gyönyörű képekben mutatja be a kérészek rövid életét.  A megnyitó hangulatát emelte a múzeumban minden évben fellépő, közönség kedvenc MÁV Férfikórus hangversenye.

22.00   Múzeumparty ─ A „Szolnoki Szimfonikus Zenekar” és „Légierő Zenekar Szolnok” harsonásaiból álló „Szimfonik Harsona Együttes”tartott könnyűzenei koncertet a múzeum díszudvarán

23.00   Táncház ─ Mindenki számára egyszerűen elsajátítható, bonyolult néptáncos elemeket nem tartalmazó táncokat tanítottak a Cuháré Néptáncegyesület tanárai, amelyek egyaránt nagy élményt nyújtottak kicsiknek és nagyoknak. Ebben az évben újdonságként élő zenével működött közre a Sodrás Népzenei Kisegyüttes.

Programunk egész ideje alatt kézműves termékek vásárlására volt lehetőség a múzeum díszudvarában. Emellett a látogatóink virágkötészeti alkotásokra is szavazhattak.

Tárlatvezetések

A rendezvényen tárlatvezetéseket tartottunk, a központi tematikához kapcsolódóan, új nézőpontok szerint mutatták be kiállításainkat a múzeum szakemberei.

16.30   „Katona vívómesterek és a szolnoki sportvívás” ─ Időszaki kiállítások terme, tárlatvezető: Békési István

A Magyar Kard Napja alkalmából megrendezett kiállítás, melynek célja, hogy bemutassa a katonai szablyavívás és kardvívás milyen fontos szerepet játszott az ország, a megye és a szolnoki vívás életében.

17.00   „Őskori felfedezések” ─ Régészeti állandó kiállítás, tárlatvezető: Mali Péter

A régészeti állandó kiállításban tartott rendhagyó vezetés a technológiai változások mérföldkövein keresztül mutatja meg az érdeklődőknek Jász-Nagykun-Szolnok megye és a Kárpát-medence őskorának és népvándorláskorának a történetét, a mezolitikumtól a honfoglalás koráig.

17.30   „Mindennapi Hősök” ─ Történeti állandó kiállítás, tárlatvezető: Dr. Bagi Gábor

A polgárosodás időszakában Szolnokon élő emberek hétköznapjait mutatta be a látogatóknak a történeti állandó kiállítás segítségével.

18.00   „Szolnok, egy város, amit művészek fedeztek fel a világnak” ─ Képtár, tárlatvezető: Zsolnay László

Tematikus tárlatvezetés a felújított képtár állandó kiállításában.  Az érdeklődők képet kaptak a Művésztelep elmúlt száz esztendejének művészeti fejlődéséről, a kezdetektől napjainkig.

19.00   „Feltalálók, újítók, ezermesterek a népi kultúrában”─ Néprajzi állandó kiállítás, tárlatvezető: Benedek Csaba

Néprajzkutató kollégánk évek óta foglalkozik a tárgyak másodlagos felhasználásával, a paraszti emberek találékonyságát kutatja Magyarország határain kívül és belül. A kutatás eddigi eredményeiből kaphattak egy kis ízelítőt az állandó néprajzi kiállításban megjelenő érdeklődők.

19.30   „Katona vívómesterek és a szolnoki sportvívás című kiállítás” ─ Időszaki kiállítások terme, tárlatvezető: Békési István

A Magyar Kard Napja alkalmából megrendezett kiállítás, melynek célja, hogy bemutassa a katonai szablyavívás és kardvívás milyen fontos szerepet játszott az ország, a megye és a szolnoki vívás életében.

20.30   „Modern törekvések a Szolnoki Művésztelepen” ─ Képtár, tárlatvezető: Csiszár Róbert

A Művésztelep történetében korszakonként kiemelve azokra a festőkre fókuszált a tárlatvezetés, akik az adott korszakban újító törekvésekkel, új látásmóddal, stílussal próbáltak új utakat teremteni.

21.30   „Vasak közt a harapófogó” ─ Néprajzi állandó kiállítás, tárlatvezető: Dr. Gecse Annabella

A különleges cím egy érdekes témát rejt, mely a néprajzi kiállításban található gazdasági eszközök, különböző mesterek, mint például a szűcs, fazekas, tímár, kovács, fafaragó által használt eszközök, készítési módok technikai fejlődését mutatta be.

22.30   „Ezer év hitújítói” ─ Régészeti állandó kiállítás, tárlatvezető: Hegedüs Gabriella

Tárlatvezetés régi-újvallásokról, vallásosságról és hitvilágról az állandó régészeti kiállítás középkort bemutató részeiben.

 
Tabáni Tájház
 
A Tabáni Tájházban, ha már éjszakáról van szó, minden programot a csillagok köré szerveztünk. A különböző időpontban kezdődő eseményeket fantázianevekkel láttuk el. Főként a gyermekek és a családok, valamint a nyugdíjasok alkották a célközönségünket. A gyerekek számára mese-báb előadással készültünk, valamint „Csillag születik” címmel kézműves foglalkozáson vehettek részt. Az idősebb korúaknak is kedveztünk, a Tiszavirág Daloskör színes műsorával. A korábbi évek sikeres csillagvizsgálását most is megismételtük, sötétedés után Ujlaki Csaba csillagásszal kémlelhették az égboltot látogatóink.

Szolnoki Galéria

A Szolnoki Galéria programjai technikai okok miatt elmaradtak, egy nem várt épületkárosodás miatt, amely életveszélyessé tette a helyszínt. A tervezett programok egy későbbi időpontban kerülnek megrendezésre.