Őszi Fesztivál 2017.

2017. november 17, péntek 10:00

Őszi Fesztivál 2017.


Halászlegény avatás

Időpont: 2017.szeptember 30. 14-17-ig

Szeptember 30-án délután halászlegény avató hagyomány őrző beavató játék várta a gyerekeket. A Kodály Zoltán általános iskola 2. osztályos tanulóit hívtuk meg erre az alkalomra, akik szép számmal érkeztek. Horváthné Papp Andrea drámapedagógus egy bibliai történettel, Péter apostol halászember történetével közvetítette a gyerekeket a teremtett világ, a folyóink, a városunk tiszteletéhez. Dramatikus játékokkal, daltanulással, bábokkal készültek az avatásra, amely a Zagyva parton történt. Lefutottunk a gyerekekkel a gátra, akik még egy utolsó próbatételt teljesítettek, kenyérgalacsinokkal célba dobtak, és közben megetették a halakat és a kacsákat is. A vízparton ünnepélyesen felolvastuk a halászlegény avató eredeti hagyományos szövegét és az áldást, amelyet az ifjak kaptak, majd saját szövegezésű a gyerekek életkorának megfelelő fogadalommal hitet tettünk a természet védelmére és szeretetére. Halászlegények, és halászkisasszonyok lettek a gyerekek, amelyet egy-egy oklevéllel írásba is adtunk.

 

 

Múzeumi karika-túra avagy Halászmesterség a művészetekben!

Időpont: 2017.október 01. 10-13óráig.

Városunk halászati értékeinek felfedezése séta és biciklitúra keretében. Örömteli időutazásban részesültek vendégeink a túra végére megidézve ezzel a halászat értékét.
A nagy halfogás ünnepe

Időpont: 2017.október 05. 16-18-ig
 
Október 05-én a Tájházban a múzeumok Őszi fesztiválján Nemes Tekla meséjét dolgoztuk fel, amelyet a Tájház születésnapjára írt a nyolcadikos kislány. A rendezvényt a Pöttyös óvoda pajtásai nyitották meg őszi hangulatú dalokkal, versekkel, körjátékokkal. A játékban megelevenedet a Tisza élővilága. A vendégeket megihlette a mese, és a helyszínen is születtek versek. A résztvevők nem csak szemlélői, hanem aktív formálói is lettek az eseményeknek. A múzeum élő-aktív közösségi színtér lett.
Az idén 5. alkalommal kapcsolódtunk az Őszi Fesztivál rendezvényéhez.
Mindhárom programja sikeresen zárult, a jövő évi folytatás reményében köszöntünk el.