Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Régészet Napja

 2022.05.09 14:25RÉSZLETES PROGRAM 

 

A „Jászkun kapitányok nyomában. A Kunok és Jászok a magyarok között” – Tárlatvezetés az állandó kiállításunkban

Időpont: 2022. május 28. (szombat) 14.00-14.30, 17.30-18.00

helyszín: A „Jászkun kapitányok nyomában. A Kunok és Jászok a magyarok között” című kiállítás, Damjanich János Múzeum Szolnok Kossuth tér 4. Fszt.

Bizton állíthatjuk, hogy kevés dolog bír olyan erős közösségmegtartó erővel, mint a közös nemzeti/népi/etnikai identitás együttes megélése. Szemléletes példája ennek a középkor folyamán az Alföld közepére befogadott két keleti népcsoport, a kunok és a jászok hagyományaikat a mai napig sokrétűen őrző és egyben ápoló széles közössége. A kiállításban a látogatók jelképesen azt az utat járják be, amelyiket a több évszázaddal ezelőtt hazánkba érkező kunok és jászok megtettek. A kiállítás interaktív módon igyekszik bemutatni e két népcsoport letelepedésének körülményeit, kiváltságos közjogi helyzetüket, anyagi és szellemi kultúrájuk sajátos vonásait.

 

 

„A pénz beszél (?)” – Tárlatvezetés az időszaki kiállításunkban

Időpont: 2022. május 28. (szombat)14.30-15.00 és 18.30-19.00

Helyszín: Időszaki kiállítóterem, Damjanich János Múzeum (5000 Szolnok, Kossuth tér 4.)

A pénz beszél (?) című időszaki kiállítás az utóbbi 20 évben Jász-Nagykun-Szolnok megyében előkerült jelentősebb török kori éremleletek segítségével mutatja be a kora újkori Magyarország gazdasági életét, dinasztikus és külpolitikai kapcsolatait, de betekintést nyújt az akkor élt emberek életébe, a mindennapjaikba is. A tárlatvezetés során megismerkedhetnek a látogatók az unikális kunmadarasi lengyel garasok mellett a tiszagyendai tallérokkal és a Martfű mellett előkerült I. Ferdinánd denárokkal is. A negyedik tárlóban a múzeum közép- és újkori aranypénzeit mutatjuk be, amelyek egyfajta kiegészítésként, érdekességként is megtekinthetők.

 

 

A szolnoki vár – Dr. Kertész Róbert előadásai

Időpont: 2022. május 28. (szombat)11.00-11.30 Szolnok ispán

Helyszín: Tabáni tájház, Tabán 24.

Szolnok névadó ispánjáról kevés adat áll rendelkezésre. Egyedül az bizonyos, hogy az 1046-ban meggyilkolt király híve, udvarának tagja volt, emellett buzgó keresztény, aki a magyar krónikák szerint a kereszténység terjesztőjeként lépett fel. A szolnoki ispánsági vár létrehozására Zagyva tiszai torkolatánál Orseolo Péter második uralmának idején kerülhetett sor.

Időpont 2: 2022. május 28. (szombat)16.00-16.30 A szolnoki vár elméleti rekonstrukciója

Helyszín: Konferencia terem, Damjanich János Múzeum, Kossuth tér 4.

Szolnokon a legutóbbi időkig a városi régészet gyermekcipőben járt. Ebben fordulat 2017–2019 között következett be, amikor összességében 1492 m² felületen folytathattunk kutatásokat a vársziget területén. Az ásatásoknak köszönhetően először nyerhettünk betekintést a megyeszékhely múltjába. A régészeti adatok, továbbá analógiák alapján lehetőség nyílt a felszínre került épületek elméleti rekonstrukciójának elkészítésére.

 

 

„Átkelők a túlvilágra” Tárlatvezetés az időszaki kiállításban

Időpont: 2022. május 28. (szombat)15.30-16.00

Helyszín: Szolnoki Galéria (Templom út 2.)

A kiállítás két újonnan felfedezett gepida kori temető bemutatásán keresztül a Kr. u. 5–6. század világába nyújt betekintést. A két lelőhely Tiszapüspöki (Jász-Nagykun-Szolnok megye) és Tiszaug (Bács-Kiskun megye) határában található. A korszakból származó nagyobb temetők viszonylag ritkák a Tisza-vidéken. A kiállításon a temetők közös vonásait, valamint a két temetőben kimutatható egyedi vonásokat egyaránt hangsúlyozzuk. A régészeti anyagon túl nagy szerepet kap az antropológiai anyag bemutatása, amelyet arcrekonstrukciók egészítenek ki annak érdekében, hogy az egykor hazánk területén élt emberi közösségek és az egyének minél közelebb kerülhessenek a mai látogatóhoz.    

A kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum rendezésében, a szolnoki Damjanich János Múzeum társszervezésével valósul meg. A kiállítás létrejöttében a BTK Régészeti Intézet együttműködő partnerként vesz részt. A kiállítás kurátorai: F. Kovács Péter, Wilhelm Gábor, B. Tóth Ágnes és Masek Zsófia.

 

 

„Egy közösségi régészeti sikertörténet: A kétpói templom felfedezése” – Ádám Márk régész és Deák Levente, a TDSST Sarmatia KFT. ügyvezetőjének közös előadása.

Időpont: 2022. május 28. (szombat)15:00-15:30 és 17:00-17:30

Helyszín: Konferencia terem I. emelet, Damjanich János Múzeum, Kossuth tér 4.

Kíváncsi vagy hogyan kerülnek elő több száz éve a feledés homályába merült középkori települések, illetve templomok? Milyen módszerekkel igyekszünk kinyerni a legtöbb információt egy lelőhelyről? Feltétlenül kell ásatás, hogy egy adott település szerkezetét, épületeit rekonstruálhassuk? Előadásunkból megtudjuk, milyen tárgytípusok kerülnek elő egy település vizsgálata során, és ezek mit árulnak el számunkra. Kiderül, hogy a régészek munkáját mennyiben segítik a lelkes önkéntesek, fémkeresősök, illetve a modern természettudományos módszerek

 

 

„Élők háza – holtak hazája.” -  Tárlatvezetés az új állandó régészeti kiállításban

Időpont: 2022. május 28. (szombat)14:30-15.00 és 16:30-17.00

Helyszín: Damjanich János Múzeum földszint, régészeti állandó kiállítás, Kossuth tér 4.

Időutazásra hívjuk Látogatóinkat, melyhez időgépet a régészettudomány eredményei biztosítanak! Alig három hónapja, hogy fontos pillanat tanúi lehettünk: megnyílt a múzeum új állandó régészeti kiállítása! Ez a múzeum történetének negyedik régészeti tárlata, mely 150 év megyei kutatásainak legkiemelkedőbb leleteit foglalja össze. Nem hiányoznak gyűjteményünk ikonikus tárgyai, de melléjük sorakoztattuk a legújabb kutatások fontos darabjait is. A szép és izgalmas tárgyak mellett három épület-rekonstrukciót is készítettünk, közülük is kiemelkedik a Tiszaug mellett feltárt bronzkori lakóház, melynek falát gazdag geometrikus mintázattal díszítették lakói, valószínűleg így jelenítették meg a földi világról és a túlvilágról alkotott képüket.

 

 

Az Inka Birodalom – Legendák és valóság. Halasi Éva előadása

Időpont: 2022. május 28. (szombat)14.00-14.30 és 18.00-18.30

Helyszín: Konferencia terem I. emelet, Damjanich János Múzeum, Kossuth tér 4.

„Sokan hallottak már az Inkák legendás birodalmáról, gyermekkorunk romantikus könyvei és filmjei is közelebb hozták őket hozzánk, ám én most egy kicsit még közelebbre hozom a titkok birodalmát. Közel négy évet éltem kinn Dél-Amerikában azon a területen, amely hajdan az inkák birodalma volt. Evezhettem az inkák szent taván, a Titicaca tavon, részt vettem inka szertartáson, hallottam zenéiket, láttam táncaikat, ruházatukat és sétálgathattam az inkák előtti huari birodalom fővárosában Tiahuanacoban, ahol napjainkban is nagy területen folynak a régészeti ásatások. Kik voltak az inkák, és az inkák elődei? Mi a legenda, és mi a valóság? Élnek-e még az inkák utódai, és tartják-e régi hagyományaikat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adnak választ a kis filmösszeállításaim, mindazoknak, akiket érdekelnek régen letűnt civilizációk, azok eltűnésének tanulságai, hiszen ezek akár segítséget szolgálhatnak jelen életünkre is.”

 

 

Adománygyűjtés az ukrán menekültek részére – Magyar Vöröskereszt

Időpont: 2022. május 28. (szombat)14.00-19.00

Helyszín: Damjanich János Múzeum, épület bejárata előtt, Kossuth tér 4.

A 2022-es évi Régészet Napja fő témája a „megtartó közösség”, melynek fókuszában a bajbajutottak és segítségre szorulók támogatása áll. A közösség megtartó, támogató ereje most mindennél erősebben mutatkozik meg a szomszédunkban folyó háborúban otthonukat, szeretteiket elveszítő százezrek megsegítéséért összefogó szervezetek és egyének erőfeszítéseiben. Hogy segítsük a hazánkba érkezett ukrán menekültek nehéz helyzetét, adománygyűjtést szervezünk számukra, amelyet a Magyar Vöröskereszt közreműködésével teszünk lehetővé. A menekültek számára tartós élelmiszert, tisztálkodószereket, gyerekjátékokat várunk. 

 

 

Apród-toborzó

Időpont: 2022. május 28. (szombat)14.00-19.00

Helyszín: Múzeumi díszudvara (Kossuth tér 4.)

Tedd magad próbára! Középkori témájú játékos foglalkozás! Mint a neve is mutatja, olyan apródjelölteket várunk, akik szívesen kipróbálnák magukat ügyességben, leleményben és erőben. Az, ki kiállja az összes próbát, s az firnyákos kérdésekre mind jól felel, apróddá avatjuk.

 

 

A Zolnok Bandérium katonai hagyományőrző klub bemutatója

Időpont: 2022. május 28. (szombat)16:00-16:30 és 17:30-18.00 és 18:30-19.00

Helyszín: Kossuth tér, Rotary emlékmű mögötti tér

A Zolnok Bandérium katonai hagyományőrző klub. A középkori hagyományőrzésen túl a buhurt elnevezésű látványos küzdősport képviselőinek sorába tartoznak Magyarországon.  A buhurtfullkontakt csoportos küzdelmeket jelent középkori páncélban, fegyverekkel. Mivel harcművészetnek tekintik tevékenységük e részét, ezért mind a védelmi felszerelésben, mind szakmai felkészültségben lehetőségeik szerinti legjobbat alkalmazzák. Korhű 14. századi vívókódex-fordításokból értelmezik az említett fegyvernemeket, illetve edzéseiket alkalmanként megelőzi egy kötetlen beszélgetés, mely a magyar történelembe és a lovagi erények, szokások világába kalauzolja a résztvevőket. A csapat küldetésének azt tekinti, hogy tagjai nemzetükre és városukra büszke emberek legyenek, és vallják, hogy a lovagi erények napjainkban is életképes, hasznos és fontos emberi tulajdonságok.

 

 

„Inkák Aranya” kézműves foglalkozás

Időpont: 2022. május 28. (szombat)14.00-19.00

Helyszín: Múzeumi díszudvara (Kossuth tér 4.)

A Bolívia színei kiállítás bemutatja azt is, hogy Bolívia valaha az Inka Birodalom része volt. Kézműves foglalkozásunkon az inkák világának megidézésével, motívumkincsük felhasználásával készíthetnek kicsik és nagyok dombornyomásos technikával emléktárgyakat.

 

 

Kakukktojás-akció

Időpont: 2022. május 28. (szombat)14.00-19.00

Helyszín: Damjanich János Múzeum minden állandó és időszaki kiállítása, Kossuth tér 4.

Szemfüles vagy? Ha igen, játékra hívunk! Tüzetesen nézd át kiállításainkat és keresd, ami nem odavaló!

A Kakukktojás-akció évek óta visszatérő, kedvelt játéka a Régészet Napjának. Az akció lényege, hogy az állandó kiállításokban feltűnő módon oda nem illő tárgyakat helyezünk el (pl. a régészeti kiállítás tárlójában modern főzőedényt, a történeti kiállításban színes magazint, stb.), amelyeket a játékra vállalkozóknak meg kell keresniük. A kakukktojás mellett találnak egy kis táblát, melyen egy szám és egy betű olvasható. Ha a megtalált betűket a számok sorrendjében összerakják, egy régész nevét kapják megfejtésül, olyan személyét, aki valamilyen módon kapcsolódik a szolnoki múzeumhoz. A nap végén pedig a helyes megfejtők között könyvutalványt sorsolunk ki.

 

 

Fókuszban a gepidák előadássorozat – A tiszaugi gepidák. Wilhelm Gábor, a Kecskeméti Katona József Múzeum Régészeti Osztályvezetőjének előadása

Időpont: 2022. május 26. (csütörtök) 16.15-17.00

Helyszín: Szolnoki Galéria (5000 Szolnok, Templom út 2.)

A Fókuszban a gepidák előadássorozat keretein belül minden héten ismeretterjesztő előadásokkal készülünk az érdeklődők részére, melyek az „Átkelők a túlvilágra – Két gepida temető a Közép-Tisza mentén” című kiállítás témájához tematikusan kötődnek. A május 26-ai alkalmat kifejezetten a Régészet Napjához igazítottuk és a tiszaugi gepidákat vesszük majd górcső alá Wilhelm Gábor, régész segítségével. A kecskeméti Katona József Múzeum Régészeti Osztályvezetője és kollégái ugyanis 2018 és 2019-ben közel 200 gepida kori sírt tártak fel a területen, mely a Kr.u. 5-6. században volt használatban. Hallhatunk majd a feltárás élményeiről, tapasztalatairól, és természetesen bemutatásra kerülnek a legizgalmasabb sírok is.

 

 

Mesélde

Időpont: 2022. május 28. (szombat) 15.30-16.00, 17.00-17.30

Helyszín: Képtár I. emelet (Kossuth tér 4.)

A mese, elsősorban a népmese, létfontosságú a gyermekek lelkifejlődése szempontjából. A népmesék olyan ősi, örökérvényű tudást hordoznak, amely az élet minden területén segít a gyermekeknek az eligazodásban. Megoldást kínál problémákra, mintákat ad, oldja a feszültségeket, a félelmeket, hozzájárul az érzelmi és az értelmi fejlődéshez. Segít az érzéseket formába önteni, megérteni a világot, megküzdeni az élet nehézségeivel.

„A Mesélde foglalkozáson élőszavas mesemondással igyekszem a gyerekekhez eljuttatni a népmeséket. Ezen a játékos, dalos mesefoglalkozáson a mesékhez népdalok, népi mondókák, találós kérdések és egyszerű népi játékok társulnak.” - Székácsné Tálas Gabriella varázsolja csodálatos világokba a legapróbb látogatóinkat.

 

 

Régész piknik – mini ásatás

Időpont: 2022. 05. 28. (Szombat) 14.00 – 19.00

Helyszín: Múzeumi bejárat előtt (Kossuth tér 4.)

Próbáld ki magad régészként! Tudod, hogyan kell feltárni a régészeti leleteket? Elég figyelmes vagy, hogy megtaláld a tárgyakat? A "miniatűr ásatáson" az érdeklődők - elsősorban a fiatalabb korosztály - megtapasztalhatják a feltárás izgalmait. Játékos betekintést kaphatnak az ásatási eszközök használatába, melyekkel különböző korszakokból származó, elrejtett tárgyakat tárhatnak fel.

 

 

Tárgysimogató: Csontvázak, és amit mesélhetnek nekünk

Időpont: 2022. 05. 28. (Szombat) 15.00-15.30; 16.30-17.00

Helyszín: Szolnoki Galéria, Szolnok, (Templom út 2.)

Mit mesélnek nekünk a holtak? Honnan tudni, hogy egy csontváz női vagy férfi, fiatal vagy öreg, vagy volt-e valamilyen csontokra kiható betegsége? A Szolnoki Galériában megrendezett gepida temetőket bemutató kiállításhoz kapcsolódóan, az érdeklődők megismerkedhetnek a régészeti antropológia, az emberi csontváz jellegzetességeivel és ezek meghatározásának alapjaival. Sőt, megtapinthatják és kézbe is vehetik a régészeti korú emberi maradványokat.

 

 

Feltárások Iraki Kurdisztánban – Egy magyar dokumentumfilmes élménybeszámolója – Buda János előadása

Időpont: 2022. május. 27. (péntek) 19.00

Helyszín: Szolnoki Galéria, Szolnok, (Templom út 2.)

Az Iraki Kurdisztán területén az ELTE BTK asszirológus-régész kutatócsapata rendszeresen végez feltárásokat a háborús övezetben. A bátor vállalkozás nem hiábavaló, hiszen az Újasszír Birodalom egyik fontos határvidéki központját fedezték fel. A cseppet sem mindennapi vállalkozásról dokumentumfilm is készül. Szerencsénkre szinte elsőként pillanthatunk be a készülő film képkockáiba, s emellett a rendező-operatőr Buda János élménybeszámolóját is meghallgathatjuk: „Ismeretterjesztő-dokumentum film készítése közben rengeteget tanulunk szakértőinktől. A kurdisztáni ásatáson is felmerült bennem, hogy mitől régi, ha egyszer "újasszír" a lelőhely...de szerencsére elmagyarázták kedves régész barátaink esténként. Laikus régészként rácsodálkoztam arra is forgatás közben, hogy "évad" végén a gondosan feltárt szelvényeket (gödröket) betemetik! Amit aztán a következő évben újra kiásnak... ebből is látszik, hogy az idő a régészeknek dolgozik. Barátságos, türelmes, jólképzett tudósok a régészek, akikkel van szerencsénk együtt dolgozni és értékes filmet készíteni.”

 

 

Társasjáték délután

Időpont: 2022. május. 27. (péntek) 15.00-19.00

Helyszín: Szolnoki Galéria, Szolnok, (Templom út 2.)

A Régészet Napja remek alkalom, hogy minden történelmet, s a régi táblajátékokat kedvelő összeüljön egy kötetlen hangulatú, garantáltan izgalmas játékdélutánra. Többféle történeti témájú társasjáték mellett többszáz, sőt többezer éve ismert játékokkal várjuk a résztvevőket! Megismerkedhetnek például az ókori egyiptomiak kedvelt időtöltésével, a Senettel, de azt is megtudhatják, hogy a budai várban melyik táblajáték töredékeire bukkantak a török hódoltság idejéből. A program során moderátorok útmutatásával sajátíthatják el a játékszabályokat a résztvevők, s a négyórás program alatt számos játék kipróbálására lehetőség nyílik.

Játszunk együtt a Régészet Napján!

 

 

 „Cserepén ismerem minemű fazék volt” - Restaurátor „gyakorlat”

Időpont2022. május 28. (szombat)14.00 – 19.00

Helyszín: Múzeumi díszudvara (Kossuth tér 4.)

Hosszú utat járnak be a régészeti tárgyak, mire a lelőhelyről a kiállítóterekbe kerülnek. A feltárt, sok esetben töredékes, korrodálódott tárgyak a múzeum egy rejtett szegletében ‒ a restaurátor műhelyben ‒ szakértő kezek által válnak értelmezhető, kutatható, kiállítható műtárgyakká. A délutáni program keretében az érdeklődők régészeti korú kerámiákon szemléltetve betekintést nyerhetnek a kerámiarestaurálás mozzanataiba, folyamatába, valamint modern tárgyakon maguk is kipróbálhatják a cserépdarabok összeillesztését. Hogyan is lesz „darabokból egész”? A délután folyamán közösen deríthetjük ki.

 

Régészeti leletek mintakincse kekszbe sütve

Időpont: 2022. 05. 28. (Szombat) 13.00-17.00

Helyszín: Tabáni Tájház 5000 Szolnok Tabán 24.

Szeretnéd tudni, hogyan hogyan készülnek a sütemények hagyományos módszerekkel? Szeretsz a konyhában sürgölődni? Akkor itt a helyed! A foglalkozás menete a következő: A múzeum régészeti gyűjteményéből mintaelemek kiválasztása, elemzése. Mintanyomó dúc elkészítése, különböző anyagok felhasználásával. Pozitív-negatív formák kialakítása. Az előre begyúrt linzer tésztán mintázás, saját keksz elkészítése és sütése. Az elkészült művek elfogyasztása.

 

 

 

Várséta Szolnokon

Időpont: 2022. 05. 28. (Szombat) 10.00 – 11.00

Helyszín: Gyülekező a múzeum épülete előtt (Kossuth tér 4.)

Várséta Szolnokon.

A szolnoki vár napjainkra csaknem nyomtalanul elenyészett. A közelmúltban végzett ásatások eredményeinek köszönhetően szerencsére sokszorosára nőtt a várról rendelkezésre álló ismeretanyag. A várséta során felkeressük az egykori régészetei szelvények helyét és felidézzük a bennük feltárt középkori és kora újkori épített örökség fontosabb elemeit.