Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Avarok Mezőtúr határában

 2019.11.19 13:15

2019. októberében egy épülő gázvezetékhez kapcsolódóan megelőző feltárásokat végzett a Damjanich János Múzeum Mezőtúr, Kétpó, Kengyel és Szajol határában. Ezen feltárások közül egyet emelnék ki ebben a bejegyzésben, amely a Mezőtúr – Bocskoros nevű területen zajlott.

A lelőhelyet a gázvezeték nyomvonalában 2,5 méteres szélességben kutattuk meg. Ebben egy kisebb szarmata (III-IV. század) települést vágtunk át, amelyet az egykori vízfolyás felé karámok zártak le, valamint három késő avar kori (VIII. század) jelenséget is találtunk, erről a háromról szólnék a következőkben.
A szarmata falu maradványai között egy félig földbe mélyített ház került elő, amelyben a kerámia nem felelt meg a várt császárkori leletanyagnak. Erősen szemcsés, lassúkorongolt és kézzel formált, fekete/sötétbarna töredékek láttak napvilágot bekarcolt hullámvonalakkal, amelyek az avarkor jellemzői, de nem csak a település nyoma maradt ránk, hanem a felszín elején két sírfolt is kirajzolódott, amely formája és tájolása alapján ugyancsak az avarokhoz volt köthető.
Mindkét sír komoly meglepetéseket tartogatott számunkra. Az első egy ritka sírforma, úgy nevezett aknasír volt. Itt a felszínen is látható sírfolt üres, de a „láb”-tól oldalirányban egy aknát ásnak a sírba, amibe a halottat becsúsztatják, így védve a rablástól. Ebben a sírban egy női váz feküdt, akinek gazdag gyöngysor volt a nyakában (kásagyöngy, üvegpaszta gyöngy, valamint egy borostyán gyöngy), kezénél tradicionális orsógomb, mellette fazék, övén apró vasak, feltehetően az öv részei. A sír alja a felszíntől több, mint 2 méter mélységben volt.

 


A másik sír egyedi. Már nem a kialakításában, bár ritkák az ilyen magasan (humuszolási szintben ~-50 cm)) elhelyezett avar sírok, hanem a mellékletekben, azoknak is az elhelyezésében. Az itt eltemetett, halotti lepelben csavart férfi egy díszes bronz övkészletet kapott, amely még nem lenne meglepő, ez az avar sírok jellegzetes melléklete, de azt nem a derékon, hanem a fej körül helyezték el. Ezt az egyedi elhelyezést a koponya alatt talált veretekből tudtuk azonosítani, sajnos egy részét a munkagép a koponyával együtt kiemelte, de fémkeresővel sikerült ezeket is megtalálni.

 

Ez a két érdekes sír és a ház maradvány egy kiterjedtebb VIII. századi lelőhelyet feltételez, amelynek a későbbi kutatása is igen jelentős leleteket hozhat a felszínre. Mutatva, hogy egy gázvezeték keskeny nyomvonala is értékes adatokkal bővítheti a kulturális örökségünket.