Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Időszaki kiállítások

Bolívia színei

Halasi Éva gyűjteménye és munkái kerülnek a nagyközönség elé, melyek elkalauzolják a látogatókat Bolívia színes világába. 

Megnyitó: április 19-én 16:30-kor a múzeum földszinti kiállítóterében.
A megnyitón Halasi Éva és zenekara dél-amerikai dalokat énekel.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2022. június 25-ig a kiállításra!


 

Alföldi szecesszió - építészettörténeti kiállítás

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az Alföldi szecesszió - építészettörténeti kiállítás megnyitójára 2022. április 21-én 16 órára. 

A kiállítást megnyitja: Dr. Keserü Katalin professor emerita, Széchenyi-díjas művészettörténész
Helyszín: Damjanich János Múzeum Folyosógalériája (1. emelet)

A megnyitót követően kurátori tárlatvezetést tart:
BRUNNER ATTILA levéltáros (Budapest Főváros Levéltára)
és
VERESS DÁNIEL történész (ELTE BTK, Debreceni Református Kollégium Múzeuma)


A kiállítás megtekinthető 2022. június 25-ig a Múzeum Folyosó Galériájában, hétfő kivételével naponta 9-17 óráig.


A pénz beszél (?) - török kori éremleletek Jász-Nagykun-Szolnok megyéből

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2022. április 2-án 14:00 órára A pénz beszél (?) - török kori éremleletek Jász-Nagykun-Szolnok megyéből kiállítás megnyitójára a Damjanich János Múzeum I. emeleti időszaki kiállítások termébe.

A kiállítás megtekinthető 2022. június 19-ig.

 


Protokoll és diplomácia kiállítás


2022. január 10-től a szolnoki Damjanich János Múzeum ad helyet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös tárlatának, a komoly elismerésre méltó Protokoll és diplomácia című kiállításnak.

A fővárosban, majd Hatvanban nagy érdeklődést kapott protokoll- és diplomáciatörténeti vándorkiállítás nyolc szekcióban mutatja be az állami, a diplomáciai, a katonai, az egyházi, a sport és Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal protokollját. A szolnoki tárlat nagymértékben kiegészül Jász-Nagykun-Szolnok megye protokolláris értéktárgyaival és a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis páratlan tárgyritkaságaival.

Hossó Nikoletta c. egyetemi docens, protokoll és nemzetközi kapcsolatok elemző, az NPRSZ alapító elnöke ötletgazdaként 2019 tavaszán kezdte meg a kiállítás koncepciójának megtervezését és a bemutatásra szánt műtárgyak gyűjtését dr. Török Róberttel, az MKVM igazgatójával.

A nemzetközi szinten is precedens értékű tárlatot dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyitja meg 2022. január 10-én Szolnokon. A rangos eseményt a Szolnoki Légierő Zenekar előadása színesíti.
(A megnyitón való részvétel maszkviseléshez és védettségi igazolvány bemutatásához kötött. A látogatók elfogadják, hogy a program során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a Damjanich János Múzeum felületein promóciós céllal felhasználhatunk.)


VIII. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium kiállítása


"Kis államok a történelem sodrában" roll-up kiállítás


A magyar - észt diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriumát 2021-ben ünnepeljük abból az alkalomból, hogy Magyarország 1921. február 24-én ismerte el de jure Észtországot.  A "Kis államok a történelem sodrában" című, fényképekkel gazdagon illusztrált kiállítás Magyarország és Észtország közötti 100 éves diplomáciai kapcsolatok kialakulásának körülményeit és főbb eseményeit mutatja be.

A jeles alkalomból készült roll-up kiállítás megtekinthető a Damjanich János Múzeum Folyosó Galériáján.


A kiállítást megnyitják:

·         Kristi Karelsohn Észtország budapesti nagykövete

·         Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős
helyettes államtitkár úr

·         Szalay Ferenc polgármester úr

 


 

KÜLÖNÖS ÉS GROTESZK - Sváby Lajos emlékkiállítása

 

A Damjanich János Múzeum tisztelettel meghívja Önt, családját és barátait a KÜLÖNÖS ÉS GROTESZK - Sváby Lajos emlékkiállításának megnyitójára, melyre október 14-én 16 órakor kerül sor az Időszaki kiállítások termében. (Szolnok, Kossuth tér 4.)

Köszöntőt mond: Dr. HORVÁTH László múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: BUKTA Norbert festőművész
Személyes köszöntő: SVÁBY András
A kiállítás koncepcióját ismerteti: KÉPIRÓ Ágnes művészettörténész, a tárlat kurátora

A kiállítás a tavaly elhunyt Kossuth-díjas Sváby Lajos festőművésznek állít emléket. Az 1935-ben Abádszalókon született neoexpresszionista festőművész bár alkotóéveinek jelentős részét Budapesten töltötte, számos szállal kapcsolódott Szolnokhoz. A Damjanich János Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében őrzött festményeknek mintegy a felét, valamint a Teremtés-sorozat teljes grafikai anyagát bemutató tárlat Sváby Lajos írásaival egészül ki, s hozza közel a látogatóhoz mind Sváby Lajos alkotói világát, mind személyiségét, gondolkodásmódját.

A kiállítás 2021. november 14-ig látogatható.


Ízkalandozás a Távol-Keleten
Fotókiállítás a tajvani Tajnan város streetfood kultúrájáról
 a múzeum földszinti kiállítótermében


Az agresszió évtizedei –A 80-as, 90-es évek underground thrash, death metal kultúrája Magyarországon című kiállítás a múzeum 1. emeleti Konferenciatermében

 

 


BARTÓK 140 – Képzőművészeti kiállítás a 140 éve született Bartók Béla tiszteletére

 

A Damjanich János Múzeum tisztelettel meghívja Önt, családját és barátait a BARTÓK 140 – KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS A 140 ÉVE SZÜLETETT  BARTÓK BÉLA TISZTELETÉRE című gyűjteményes kiállításának megnyitójára 2021. augusztus 12-én 16 órára, az Időszaki kiállítások termébe. (Szolnok, Kossuth tér 4.)

A megjelenteket köszönti: DR. HORVÁTH LÁSZLÓ múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: KÉPIRÓ ÁGNES művészettörténész

A megnyitóbeszédet követően SCHWARCZENBERGER SIMON és BÉRES ENIKŐ gitárművészek előadják Bartók Béla Román népi táncok gitárátiratát, valamint részleteket hallhatnak Bartók Gyermekeknek című kötetéből.

A kiállításon az Hommage a Bartók címmel 1978-79-ben megjelent, eredeti grafikákat tartalmazó mappa anyaga szerepel,  melyet az akkori hazai és Franciaországban élő magyar művészek készítettek. Név szerint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Beöthy István, Csohány Kálmán, Czinke Ferenc, Gyarmathy Tihamér, Hajdu István, Hencze Tamás, Hetey Katalin, Hincz Gyula, Kass János, Kádár József, Kéri Ádám, Klimó Károly, Kolos-Váry, Koncz Béla, Korniss Dezső, Major Kamill, Mark Anna, Martyn Ferenc, Molnár Vera, Pátkai Ervin, Püspöky István, Schöffer Nicolas, Szabados Árpád, Székely Vera, Szenes Árpád, Szemethy Imre, Vieira Da Silvia és Vincze Balázs alkotásait tekinthetik meg a tárlaton.

A kiállítás 2021. szeptember 12-ig, hétfő kivételével naponta 9-17 óra között látogatható.

 


KÜLÖNÖS CSENDEK || Király György kiállítása


A Damjanich János Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját Király György Különös csendek című egyéni kiállítására, mely 2021. május 29. és meghosszabbítást követően augusztus 8. között kerül megrendezésre a múzeum Kossuth téri főépületének időszaki kiállítások termében.
A járványügyi korlátozások miatt a tárlat ünnepélyes méltatására és Király György katalógusának bemutatására, amint a fennálló helyzet engedi, sort fogunk keríteni.

A szolnoki születésű Király György több mint 10 éve él és alkot a Szolnoki Művésztelepen. Festészeti és grafikai munkássága négy alkalmazott technikával (olaj, akvarell, rézkarc, szén) a csend témáját járja körül, vizuális kutatásának középpontjában a csendéletekben rejlő meditatív „csendjelenségek” állnak. A Különös Csendek című sorozat darabjai 4-5 éve készülnek, a kiállítás ebből a sorozatból mutat be egy összegző válogatást.

A kiállítás kurátora: Képiró Ágnes művészettörténész