Ugrás a tartalomhoz Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez a honlapon
Közös örökségünk a múzeum!

Küldetésnyilatkozat


A Damjanich János Múzeum küldetése, hogy az Alföld szívében Szolnok Megyei Jogú Város és Jász-Nagykun-Szolnok megye régészeti, történeti, numizmatikai, néprajzi, képzőművészeti, iparművészeti és irodalomtörténeti örökségét, gyűjtse, őrizze, feldolgozza és közzétegye, elsősorban a tájegység lakossága és ezen túl az idelátogató turisták, üdülők, iskolák és diákok számára azért, hogy megismerjék és élvezzék a megye történetét, természeti és kulturális gazdagságát, életét, mindazt, amit az itt élőknek és az idelátogatóknak kínál.

A múzeum küldetése: a „legszélesebb közönség számára” biztosítsa a lehető legtöbb értékéhez való hozzáférést. A múzeum a kultúrák és emberek találkozási helye legyen, szervezőelve az emberközpontúság.

 

A múzeum feladatai:

Az Alföld régészeti, történeti, néprajzi, képzőművészeti, helytörténeti értékeinek megtartása, a kulturális örökség megőrzése, ápolása a jelen és jövő generációja számára, ezen értékek minél szélesebb körben való bemutatása.

Ennek tudatosítása a látogatókban, miszerint az Intézmény gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, és ehhez kapcsolódóan hatalmas tudásanyag, információ halmozódott fel a térségben élő emberek életéről, szokásairól, a korábban itt élt nemzedékek értékrendjéről.

A szemléletformálás, az oktató-nevelő tevékenység vendégeink minden korosztályában, de kiemelten az alsó- és a középfokú oktatásban résztvevő fiatalok körében: elsősorban a kiállítások és az azokhoz kapcsolódó programok (múzeumpedagógiai foglalkozások, előadások, szakmai tárlatvezetések, stb.) révén.